През септември НСИ отчете поскъпване на редица стоки и услуги.

...
 През септември НСИ отчете поскъпване на редица стоки и услуги.
Коментари Харесай

НСИ: Масово поскъпване на стоки и услуги през септември

 

През септември Национален статистически институт регистрира повишаване на редица артикули и услуги. По-високи цени има при храните, цигарите, облеклото и обувките, както и на силата.

През септември цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета се усилиха на месечна база с 1,2%, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения набъбнаха едва с 0,1 на 100.

Най-голяма тежест има нарастването на цените при част от месните артикули, млякото, млечните артикули и сезонните зеленчуци.

В месеца, когато стартира образователната година, разноските, свързани с образованието, са нарастнали с 1,5%. Плащанията към висшето обучение са още по-високи.

Дори цветарството, което рядко дава отражение върху инфлацията, този път е посочено в националната статистика. Цените на цветята са се нараснали с 2,4 на 100.

Цените на облекло и обувки също означиха напредък, въпреки и слаб, от 0,1%, а тези на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива – от 0,7 на 100.

 

Цените в опазването на здравето и в областта на известията остават на нивото от август, до момента в който тези на превоза бележат повишение с 1,0%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

 

През септември инфлацията в България се увеличи едва по отношение на август, до момента в който на годишна база се форсира до 4-месечен връх, заяви Национален статистически институт. Въпреки това растежът продължава да отстъпва от близо 4-годишния връх, доближат през април.

Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна през септември с 0,2% по отношение на август, когато се увеличи с 0,1%, като това съставлява трето следващо повишаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията се форсира внезапно до 2,1% (спрямо септември 2016 година) от 1,4% през август. Въпреки че това съставлява второ следващо възстановяване на растежа на потребителските цени, инфлацията към момента остава надалеч под нейния връх от 2,6%, доближат през април (най-солиден напредък от юни 2013 година).

Инфлацията от началото на годината (септември 2017 година по отношение на декември 2016 година) набъбна с 1,3%, до момента в който средногодишната инфлация за интервала октомври 2016-а – септември 2017 година по отношение на интервала октомври 2015-а – септември 2016 година се увеличи също с 1,3 на 100.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) обаче се намали през септември с 0,2% на месечна база, като Национален статистически институт означи, че съществена причина за това е намаляването на цените в групите " Развлечения и просвета " и в " Ресторанти и хотели ".

На годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се форсира до 1,3% от 0,7% през август.

Данните на Национален статистически институт са следващ знак, че през актуалната година българската стопанска система ще успее да се измъкне от положението на дефлация или н/ fakti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР